Meer informatie?
Bel Afspraak Mail
Direct Meer info Bekijk vestigingen
Bel Afspraak Mail
Klanten geven ons ( 4.8 / 5 )

Goodwill financiering

Goodwill financiering heeft betrekking op de overname van een andere onderneming. Bij de financiering van deze overname wordt vaak het bedrag van de goodwill opgenomen. Goodwill financiering valt te omschrijven als het bedrag dat meer wordt betaald dan de eigenlijke waarde van de onderneming. Op deze pagina wordt uitgelegd waarom dit extra bedrag betaald wordt en wat voor gevolgen dit heeft.

Waarom zou je extra goodwill betalen?

De meeste partijen die een onderneming overnemen zijn bereid om een hogere prijs te betalen dan de werkelijke waarde van de onderneming in kwestie. Dit komt omdat deze partij verwacht dat er synergie-effecten gerealiseerd kunnen worden, oftewel er wordt verwacht dat de samenwerking tussen beide partijen meer oplevert dan dat zij apart van elkaar ooit zullen bereiken. Deze synergie-effecten omvatten in deze situatie bijvoorbeeld toekomstige winsten als gevolg van de overname. In feite is goodwill dus eigenlijk de prijs voor de verwachte hogere toekomstige winsten die de nieuwe onderneming kan verwezenlijken.

De gevolgen van goodwill financiering

Voor de jaarrekening heeft de goodwill financiering wel invloed. Het is namelijk zo dat de voordelen van goodwill financiering, namelijk de hogere winsten, zich pas in de toekomst voordoen. Daarom wordt het bedrag dat als goodwill omschreven staat ook toegerekend aan deze toekomstige jaren. Dit is dan ook de reden dat goodwill op de balans wordt opgenomen en dat deze over de periode dat de daadwerkelijke voordelen zich voordoen, wordt afgeschreven.

Goodwill financiering heeft ook een invloed op de financiering van de overname. De bank kent namelijk geen waarde toe aan goodwill en zal deze dan ook bij de beoordeling van de financiële situatie in mindering brengen op het eigen vermogen. Dit heeft als gevolg dat het eigen vermogen daalt, wat weer een invloed heeft op de solvabiliteitsratio en de rentabiliteitsratio. De voorwaarden, die de bank stelt, waaronder de onderneming de financiering kan verkrijgen veranderen hierdoor ook. Deze materie is erg lastig maar HypothekersUnie neemt je graag mee in de stof.

Wil je informatie over het financieren van een bedrijfsovername? Maak een afspraak of stel ons meteen je vraag >>.

Wij vergelijken alle banken Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.
Hypotheken vergelijken loont Bron: Consumentenbond bron: Consumentenbond
Laagste rente
1.9%
Bekijk laagste rentepercentages
Rick: onafhankelijke adviseur
Rick FelenFinancieel adviseur webcare@hypothekersunie.nlplan afspraak
Laagste rente
1.9%
Waarom hypothekersunie Overzicht van álle hypotheekverstrekkers Gekwalificeerd onafhankelijk advies Laagst mogelijke rente Keurmerk Erkend Hypotheekadviseur
Vestigingen
Amsterdam
Weert - Hoofdkantoor
Roermond
Tilburg
Valkenswaard
Leiden
Pijnacker
Dordrecht
Oss
"Dankzij HypothekersUnie bespaarde ik duizenden euro's op mijn hypotheek."
Klanten geven ons gemiddeld: ( 4.8 / 5 )
Bekijk alle recensies
Grootste aanbod

We kennen de ins en outs van alle mogelijke banken en producten. Per situatie wordt gekeken hoe we voor jou het hoogst haalbare rendement kunnen realiseren.

Ontvang offertes van onder andere:

Kan ik u helpen?
Hallo, ik ben Renske. Waarmee kan ik je helpen?

Ik ben Renske, stel mij je vraag en ik ga je zo goed mogelijk op weg helpen.

Wat wil je vragen?
*
Dit veld is verplicht.
Wat is je telefoonnummer?
*
Dit veld is verplicht.
Wat is je e-mailadres?
Er dient een geldig e-mailadres ingevuld te worden
Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.