Meer informatie?
Bel Afspraak Mail
Direct Meer info Bekijk vestigingen
Bel Afspraak Mail
Klanten geven ons ( 4.8 / 5 )

Pensioentekort

Door verschillende oorzaken kan je huidige pensioenregeling niet meer aan je toekomstverwachting voldoen. Je kunt dan te maken krijgen met een pensioentekort. Het is belangrijk dat je jezelf goed laat voorlichten over je pensioenregeling zodat je een eventueel pensioentekort kunt aanvullen. Dat kan op verschillende manieren. Voor antwoord op al je vragen over het pensioentekort ben je hier aan het juiste adres.

Oorzaken pensioentekort

Ben je gescheiden? Heb je een auto van de zaak? Wil je eerder stoppen met werken? Heb je een jongere partner? Het zijn allemaal eventuele oorzaken van een pensioentekort. En je bent niet de enige. Een pensioentekort komt steeds vaker voor. Je bent later begonnen met werken, van baan veranderd of je bent er een tijdje tussenuit geweest. Vraag een pensioenberekening aan bij HypothekersUnie en kijk snel of je ook te maken krijgt met een pensioentekort. Wij geven antwoord op je vragen en helpen je met vrijblijvend en professioneel advies.

Hoe ontstaat een pensioentekort?

Ruim 80% van de pensioenregelingen voldoet niet aan de verwachtingen! Heb je een pensioenregeling? Dan ga je er wellicht van uit dat deze regeling goed is. Helaas kun je op 65-jarige leeftijd voor vervelende financiële verrassingen komen te staan. Ruim 80% van de Nederlanders bouwt namelijk te weinig pensioen op.

Het is heel goed mogelijk dat jij straks ook een pensioentekort hebt. Zo'n tekort kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder lichten we de oorzaken toe. Vraag voor de zekerheid een pensioentest aan zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Later begonnen met werken

Voor de opbouw van je pensioen gaan pensioenregelingen meestal ervan uit dat je bent gaan werken op 25-jarige leeftijd. Als je later bent begonnen, of tijdelijk bent gestopt, bouw je over deze periode geen pensioen op. Dit leidt tot een pensioentekort.

Ben je na je 25ste begonnen met werken of ooit tijdelijk gestopt, vraag dan vrijblijvend deskundig advies aan een van onze gecertificeerde pensioenadviseurs.

Nieuwe baan

Een nieuwe baan levert vaak een hoger salaris op. Maar let op, want als je van functie of werkgever verandert, is de kans aanwezig dat je een pensioentekort oploopt. Iedere pensioenregeling is namelijk gerelateerd aan het salaris. Een salarisstijging verhoogt dus je pensioen. Bij de meeste pensioenregelingen komt de stijging van het pensioen niet overeen met de stijging van het salaris. Hierdoor ontstaat het pensioentekort.

Naast salaris is ook diensttijd bepalend voor de hoogte van je pensioen. Bij een wisseling van werkgever begint de telling van je diensttijd opnieuw. Deze is daarom niet langer 40 jaar. Pensioenbreuk is de benaming voor een pensioentekort dat is ontstaan door wisseling van werkgever (en pensioenfonds).

Ben je ooit van functie of werkgever gewisseld? Maak dan direct een vrijblijvende afspraak met een van onze pensioenadviseurs.

13e maand en extra’s

Pensioenregelingen houden meestal geen rekening met extra inkomsten zoals 13e maand, variabele beloningen, provisie en winstdeling. Dit kan betekenen dat de pensioenopbouw tegenvalt en je er na je pensioen behoorlijk op achteruit gaat.

Je kunt, om te voorkomen dat je later wordt verrast door een pensioentekort, een gedeelte van je extra inkomsten gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Mogelijk zelfs fiscaal aantrekkelijk.

Eerder stoppen met werken

Als je ruim voor je 65e wilt stoppen met werken, zul je de termijn tot je 65e zelf financieel moeten overbruggen, tenzij je een VUT-uitkering of een pré-pensioen ontvangt. Voor je 65e heb je namelijk geen recht op AOW.

Wanneer je gebruikmaakt van een VUT-regeling, kan de opbouw van het ouderdomspensioen doorgaan. Dit verschilt per VUT-regeling. Maak je gebruik van een pré-pensioenregeling, dan stopt de opbouw van je ouderdomspensioen. Je kunt in beide gevallen te maken krijgen met een pensioengat.

Wil je eerder stoppen met werken? Laat je vrijblijvend adviseren door een van onze deskundige pensioenadviseurs.

Echtscheiding

Pensioen, dat is opgebouwd tijdens je huwelijk, behoort toe aan beide echtgenoten. Bij echtscheiding worden de opgebouwde pensioenrechten verdeeld. De ex-partner heeft bovendien recht op het nabestaandenpensioen dat opgebouwd is tot de datum van de scheiding.

Een pensioenverdeling na een echtscheiding veroorzaakt vrijwel zeker een pensioentekort voor beide partners. Ben je ooit gescheiden? Laat je dan vrijblijvend adviseren over je mogelijke pensioentekort en het aanvullen daarvan.

Wij vergelijken alle banken Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.
Hypotheken vergelijken loont Bron: Consumentenbond bron: Consumentenbond
Laagste rente
1.19%
Bekijk laagste rentepercentages
Pascal: onafhankelijke adviseur
Pascal VrijenhoekFinancieel adviseur webcare@hypothekersunie.nlplan afspraak
Laagste rente
1.19%
Waarom hypothekersunie Overzicht van álle hypotheekverstrekkers Gekwalificeerd onafhankelijk advies Laagst mogelijke rente Keurmerk Erkend Hypotheekadviseur
Vestigingen
Amsterdam
Weert - Hoofdkantoor
Roermond
Tilburg
Valkenswaard
Leiden
Pijnacker
Dordrecht
Oss
"Dankzij HypothekersUnie bespaarde ik duizenden euro's op mijn hypotheek."
Klanten geven ons gemiddeld: ( 4.8 / 5 )
Bekijk alle recensies
Grootste aanbod

We kennen de ins en outs van alle mogelijke banken en producten. Per situatie wordt gekeken hoe we voor jou het hoogst haalbare rendement kunnen realiseren.

Ontvang offertes van onder andere:

Kan ik u helpen?
Hallo, ik ben Renske. Waarmee kan ik je helpen?

Ik ben Renske, stel mij je vraag en ik ga je zo goed mogelijk op weg helpen.

Wat wil je vragen?
*
Dit veld is verplicht.
Wat is je telefoonnummer?
*
Dit veld is verplicht.
Wat is je e-mailadres?
Er dient een geldig e-mailadres ingevuld te worden
Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.