Meer informatie?
Bel Afspraak Mail
Direct Meer info Bekijk vestigingen
Bel Afspraak Mail
Klanten geven ons ( 4.8 / 5 )

Wanneer je hypotheek oversluiten zinvol is

Kort gezegd is het oversluiten van je hypotheek zinvol als de totale kosten lager zijn dan de besparing die je doet. Het verschil tussen de oude en de nieuwe rente is hierbij essentieel, omdat die bepaalt hoeveel je kunt besparen. Ondanks de kosten die verbonden zijn aan het oversluiten van een hypotheek, kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Redenen om je hypotheek over te sluiten zijn bijvoorbeeld

Als:

  • je meer financiële ruimte nodig hebt, bijvoorbeeld voor een verbouwing;
  • je lagere maandlasten wilt, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding;
  • de rente nu erg laag is en je verwacht dat deze alleen maar hoger wordt vanaf nu;
  • je rentekorting voor de komende periode vervalt, waardoor je nu meer rente moet betalen;
  • je de nieuwe rente lang genoeg vastzet.

Wanneer en hóé kun je een hypotheek oversluiten?

Eigenlijk kun je altijd je hypotheek oversluiten ondanks dat een hypotheek erg vast lijkt. Je hebt weloverwogen gekozen voor een bepaalde vorm met de bijhorende rente. Toch kan na verloop van tijd blijken dat de gekozen hypotheekvorm niet goed voor je werkt of niet goed bij je past. Wat de reden ook is, je hebt áltijd de mogelijk om je hypotheek over te sluiten.

Toch heeft het oversluiten van je hypotheek gevolgen. Je verbreekt namelijk het contract dat je voor langere tijd had afgesproken met je geldverstrekker. Daarom krijg je een boete (de zogenaamde boeterente).Het is onder andere afhankelijk van de hoogte van deze boete of je hypotheek oversluiten wel of niet zinvol is.

Houd ook rekening met...

Wanneer je jouw hypotheek wilt oversluiten, is het goed om te weten dat dit nog meer gevolgen heeft:

  • Allereerst zijn er kosten aan verbonden. Dit zijn kosten voor de notaris, taxatie en de zogenoemde boeterente die je moet betalen.
  • Een ander gevolg is dat de hypotheekrente die betrekking heeft op de consumptieve leningen fiscaal niet aftrekbaar is.
  • Ook is het belangrijk om bij de keuze voor een eventuele nieuwe hypotheek de terugverdientijd te weten en je te laten informeren over de verschillende hoogtes van de zogeheten risico-opslag bij hypotheekverstrekkers.
  • De voorwaarden van de hypotheek zijn niet overal hetzelfde. Wij controleren daarom ook altijd de voorwaarden van je nieuwe geldverstrekker.

Boeterente meefinancieren

Weetje: de boeterente kun je meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Wanneer je financieel krap zit, kan je hypotheek oversluiten toch een mogelijkheid zijn. Bovendien kun je na oversluiten genieten van lagere maandlasten én is het rentepercentage op je hypotheekkrediet sowieso lager dan de rente van doorlopend krediet.

Ben voordeliger uit met een andere hypotheek

Ook als je geen directe reden hebt om je hypotheek over te sluiten, kan dit wel voordeliger voor je zijn. Wil jij voordeliger uit zijn? Laat onze hypotheekadviseurs dan voor jou berekenen of je elders of met een andere hypotheekvorm voordeliger uit bent.

Wij vergelijken alle banken Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.
Hypotheken vergelijken loont Bron: Consumentenbond bron: Consumentenbond
Laagste rente
1.19%
Bekijk laagste rentepercentages
Pascal: onafhankelijke adviseur
Pascal VrijenhoekFinancieel adviseur webcare@hypothekersunie.nlplan afspraak
Laagste rente
1.19%
Waarom hypothekersunie Overzicht van álle hypotheekverstrekkers Gekwalificeerd onafhankelijk advies Laagst mogelijke rente Keurmerk Erkend Hypotheekadviseur
"Dankzij HypothekersUnie bespaarde ik duizenden euro's op mijn hypotheek."
Klanten geven ons gemiddeld: ( 4.8 / 5 )
Bekijk alle recensies
Grootste aanbod

We kennen de ins en outs van alle mogelijke banken en producten. Per situatie wordt gekeken hoe we voor jou het hoogst haalbare rendement kunnen realiseren.

Ontvang offertes van onder andere:

Kan ik u helpen?
Hallo, ik ben Renske. Waarmee kan ik je helpen?

Ik ben Renske, stel mij je vraag en ik ga je zo goed mogelijk op weg helpen.

Wat wil je vragen?
*
Dit veld is verplicht.
Wat is je telefoonnummer?
*
Dit veld is verplicht.
Wat is je e-mailadres?
Er dient een geldig e-mailadres ingevuld te worden
Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.