Meer informatie?
Bel Afspraak Mail
Direct Meer info Bekijk vestigingen
Bel Afspraak Mail
Klanten geven ons ( 4.8 / 5 )

Hypotheek kosten

Bij het kopen van een huis komen de nodige kosten kijken. Zo betaal je natuurlijk de kosten van het pand, maar er zijn ook nog andere hypotheek kosten waarmee je rekening moet houden. Een aantal van deze hypotheek kosten zijn overigens aftrekbaar van de inkomstenbelasting, dus je ontvangt hier nog een gedeelte van terug in het volgende belastingjaar.

Hypotheekadvies

Wanneer je een huis gaat kopen en je daarvoor een hypotheek moet afsluiten, dan is het handig om goede en duidelijke informatie te ontvangen van een onafhankelijke tussenpersoon. HypothekersUnie is een dergelijke tussenpersoon. Aan het hypotheekadvies en het bemiddelen zijn kosten verbonden. Maar het levert je ook flink wat op: wanneer je gebruik maakt van een vakkundige en onafhankelijke hypotheekadviseur, dan kun je er op vertrouwen dat er goed wordt vergeleken en dat je een hypotheek krijgt die optimaal is geselecteerd voor jouw specifieke situatie.

  • De kosten van hypotheek advies zijn wel aftrekbaar.

Taxatiekosten

Heb je je droomhuis gevonden? Wanneer je kiest voor een reeds bestaand huis, dan wil de bank dat je het pand laat taxeren. Door een dergelijke taxatie krijgt de bank namelijk de "zekerheid" dat het huis waard is wat jij er voor wil gaan betalen. De kosten van een taxateur dien je zelf te betalen.

  • De kosten van de taxateur zijn wel aftrekbaar.

BELANGRIJK: In 2018 is de taxatiewaarde in de meeste gevallen ook meteen het maximale bedrag wat je als hypotheek kunt nemen. Dit betekent dat overige hypotheek kosten naast de aankoopprijs van het huis, niet betaald kunnen worden van de hypotheek. Om deze hypotheek kosten te dekken, dien je dus je spaargeld aan te boren óf - als dit mogelijk is met je salaris - een aparte lening af te sluiten.

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een huis, of je dit nu alleen of met z'n tweeën doet, dien je overdrachtsbelasting te betalen. Dit is een éénmalig bedrag, namelijk 2% van de koopsom van het huis, dat je moet betalen zodra de woning wordt overgedragen bij de notaris.

  • De kosten van de overdrachtsbelasting zijn niet aftrekbaar.

Notariskosten

Een gedeelte van de hypotheek kosten bestaan uit de kosten voor de notaris. De notaris zorgt ervoor dat de koop definitief wordt alles wordt ingeschreven bij het kadaster. De notaris maakt kosten om de hypotheek en het huis in te schrijven in dit openbare register, en deze kosten dien je te betalen.

  • De kosten van het opstellen van de hypotheekakte zijn wel aftrekbaar.
  • De kosten van het opstellen van de transportakte zijn niet aftrekbaar.

Optionele hypotheek kosten

De nagenoeg verplichte hypotheek kosten zijn hierboven beschreven, maar er zijn ook nog andere kosten waar je misschien mee te maken krijgt. Zo kun je kiezen voor een bouwkundige keuring (niet aftrekbaar), zodat je een beter gefundeerd bod kunt uitbrengen. Tevens kan het zijn dat je een aankoopmakelaar (niet aftrekbaar) hebt ingeschakeld.

Maak je gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie? Hierbij is ook een éénmalige betaling gemoeid, die in 2018 gelijk is aan 1% van het aankoopbedrag van het huis. Deze kosten zijn wel aftrekbaar.

Wat betreft hypotheek kosten: het is mogelijk dat je de geldigheid van de hypotheekofferte moet verlengen, bijvoorbeeld als de datum van de daadwerkelijke overdracht verder in de toekomst ligt. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Deze kosten zijn wel aftrekbaar.

Bij het kopen van een huis, dien je een waarborgsom te storten. Indien je niet aan je verplichtingen voldoet, dan gaat dat geld (10% van de koopsom) naar de verkoper van het huis. Deze kosten kunnen gezien worden als hypotheek kosten, aangezien je de som geld voor een tijdje wel kwijt bent. Indien je je netjes aan overeenkomst houdt, dan krijg je het ook weer terug. Wanneer je echter bij niet voldoende financiële middelen beschikbaar hebt om de waarborgsom te storten, dan is een bankgarantie een alternatief. Dan neemt de bank deze waarborgsom op zich. De kosten van de bankgarantie zijn voor eigen rekening en deze hypotheek kosten zijn niet aftrekbaar.

Wij vergelijken alle banken Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.
Hypotheken vergelijken loont Bron: Consumentenbond bron: Consumentenbond
Laagste rente
1.19%
Bekijk laagste rentepercentages
Rick: onafhankelijke adviseur
Rick FelenFinancieel adviseur webcare@hypothekersunie.nlplan afspraak
Laagste rente
1.19%
Waarom hypothekersunie Overzicht van álle hypotheekverstrekkers Gekwalificeerd onafhankelijk advies Laagst mogelijke rente Keurmerk Erkend Hypotheekadviseur
Vestigingen
Haarlem
Weert - Hoofdkantoor
Roermond
Tilburg
Valkenswaard
Leiden
Pijnacker
Dordrecht
Oss
"Dankzij HypothekersUnie bespaarde ik duizenden euro's op mijn hypotheek."
Klanten geven ons gemiddeld: ( 4.8 / 5 )
Bekijk alle recensies
Grootste aanbod

We kennen de ins en outs van alle mogelijke banken en producten. Per situatie wordt gekeken hoe we voor jou het hoogst haalbare rendement kunnen realiseren.

Ontvang offertes van onder andere:

Kan ik u helpen?
Hallo, ik ben Renske. Waarmee kan ik je helpen?

Ik ben Renske, stel mij je vraag en ik ga je zo goed mogelijk op weg helpen.

Wat wil je vragen?
*
Dit veld is verplicht.
Wat is je telefoonnummer?
*
Dit veld is verplicht.
Wat is je e-mailadres?
Er dient een geldig e-mailadres ingevuld te worden
Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.