Goedemiddag, wij zijn vandaag geopend van 8:30 - 17:30

Goed of slecht nieuws? Overlijdensrisicoverzekeringen niet meer verplicht bij NHG met ingang van 1 januari 2018

3 minuten leestijd

Met ingang van 1 januari 2018 ben je niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) sluit. Voor veel mensen, zoals bijvoorbeeld chronisch zieken of senioren, biedt dit nieuwe kansen om wél in aanmerking te komen voor NHG. Echter betekent dit niet altijd dat niet-verzekeren de beste optie is, een passend advies wordt daardoor extra belangrijk. 

Overlijdensrisico verzekeringen niet meer verplicht bij NHG met ingang van 1 januari 2018

Nationale Hypotheek Garantie

NHG is veel meer dan een korting op je hypotheekrente. Het kan huiseigenaren helpen, die te maken krijgen met onvoorziene situaties waardoor zij de hypotheek niet meer kunnen betalen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het plots overlijden van je partner of het verliezen van je baan. In het geval dat er geen passende oplossing wordt gevonden en je onverhoopt je woning moet verkopen, bestaat de mogelijkheid dat NHG een eventuele restschuld kwijtscheldt. 

Regels 2018

De kostengrens van NHG is dit jaar verhoogd naar €265.000 en voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG-kostengrens naar maximaal €280.900. Tot eind 2017 was het ook verplicht om naast je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, nu dat deze regel vervalt kunnen meer doelgroepen gebruik maken van de mogelijkheden van NHG. Maar welke gevolgen heeft het nog meer?

Belang passend advies

Door het verdwijnen van deze verplichting ontstaat tegelijk het gevaar dat mensen in geval van voortijdig overlijden onvoldoende verzekerd zijn, met grote financiële gevolgen van dien. Stel je voor dat de kostwinner komt te overlijden, dan kan het voldoen van de woonlasten een probleem worden voor de nabestaanden. Kunnen zij wel zorgeloos verder? Natuurlijk is dit per huishouden anders en dient de hoogte en vorm van de verzekering volledig afgestemd te worden op jouw persoonlijke situatie. 

Hoewel de afschaffing van deze regel wellicht aantrekkelijk klinkt en de mogelijkheden voor NHG verbreedt, is het dus sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Benieuwd naar wat het beste bij jou past? We gaan graag met je in gesprek!

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Advies op maat! Bekijkt de leefsituatie en belevens behoeftes! "

B.L.

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekersUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
0.79%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekersUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekersUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.
Maatregelen betreft COVID-19
Heb je een vraag over je hypotheek of wil je een (telefonische) afspraak inplannen met een adviseur? Neem contact met ons op: ook in deze tijd staan wij voor je klaar! Uiteraard volgens de richtlijnen van de RIVM.