Goedenacht, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Hypotheekrente oversluiten: flinke besparing maandlasten

3 minuten leestijd

Al enige tijd hebben we te maken met een historisch lage hypotheekrente, momenteel is de 10-jaars rente zelf lager als 1,0%. Voor veel huiseigenaren een ondenkbaar laag tarief. Indien je een aantal jaren geleden een hypotheek hebt afgesloten, of misschien enkele tientalen jaren geleden, dan heb je vaak te maken met tarieven boven de 3% of soms boven de 5%. Kun je besparen op je maandlasten met deze lage rentestanden door je hypotheek over te sluiten?

Hypotheekrente oversluiten

Is oversluiten rendabel?

De hamvraag voor veel huiseigenaren: is oversluiten rendabel in mijn situatie? Dit hangt af van onder andere:

- je huidige woningwaarde en actuele hypotheeksaldo
- de resterende looptijd van je hypotheek
- de vorm van je hypotheek
- de resterende looptijd van je rentevastperiode 
- je huidige inkomenssituatie
- de actuele boeterente

Zoals je ziet spelen veel factoren een rol in de beoordeling of het oversluiten van je hypotheek een rendabele optie is in jouw situatie. Verdien je de kosten die je maakt om je hypotheek over te sluiten ook terug? En zo ja, vanaf wanneer levert het echt voordeel op? We merken in de praktijk dat we veel klanten blij hebben kunnen maken met een oversluitanalyse waaruit is gebleken dat er flink bespaard kan worden door de hypotheek over te sluiten. Naar schatting kunnen 7 van de 10 huiseigenaren hun hypotheek oversluiten en profiteren van lagere maandlasten (tot wel €300,- netto per maand) of een gunstigere (beter passende) hypotheekvorm. Naast bovenstaande factoren nemen we uiteraard je persoonlijke wensen en situatie mee in de beoordeling. Zijn er plannen voor gezingsuitbreiding? Gaan je kinderen binnenkort het huis uit? Wil je wellicht vervroegd met pensioen? Wijzigingen in je inkomens- of gezinssituatie zijn van groot belang in de afweging of oversluiten een rendabele optie is. Wij denken graag met je mee en maken verschillende scenario's inzichtelijk, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Rente speelt niet altijd de hoofdrol

Een lagere maandlast is natuurlijk mooi meegenomen, maar niet in elke situatie perse het hoofddoel. Op het moment dat je de hypotheek oversluit, kan het ook een keuze (en wellicht het advies) zijn om ook je hypotheekvorm aan te passen. Heb je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, maar is je wens om met pensioen de hypotheek te hebben afgelost? Kan het een keuze zijn om de hypotheek om te zetten naar bijvoorbeeld annuïteit of lineair. Weliswaar gaan je maandlasten hier mogelijk door omhoog aangezien je rente én aflossing betaalt, in plaats van enkel rente, maar een groot bijkomend voordeel is dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek (grotendeels) hebt afgelost. Daarnaast hebben veel huishoudens van oudscher een spaar- of beleggingsverzekering, zeker in deze gevallen is het het overwegen waard om te kijken naar andere hypotheekvormen om verzekerd te zijn van een gegarandeerde aflossing en wellicht lagere maandlasten. 

Ontdek jouw mogelijkheden

Ben je benieuwd wat er in jouw situatie mogelijk is? Neem contact met ons op en wij maken volledig vrijblijvend een oversluitanalyse! Zo weet je direct óf oversluiten voordeel oplevert, en zo ja, hoeveel dat voordeel netto gaat zijn. Daarnaast nemen we in onze adviesgesprekken uiteraard het toekomstplaatje mee in overweging, zo ben je verzekerd van een maatwerkadvies, nu én in de toekomst. Onze adviseurs komen graag bij je langs, waar en wanneer het jou schikt. Liever een afspraak inplannen op een van onze kantoren? Geen probleem, een heerlijke kop koffie staat voor je klaar! 

Plan een gratis oriëntatiegesprek in

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Martine de Vries van Hypothekersunie Leiden en omgeving is een vakvrouw. Ik verwijs met een gerust hart cli├źnten naar haar door. Zij verleent topservice en maatwerk bij hypotheken. "

Suzanne de Moor

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust
´╗┐

Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekersUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
0.79%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekersUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekersUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.
Maatregelen betreft COVID-19
Heb je een vraag over je hypotheek of wil je een (telefonische) afspraak inplannen met een adviseur? Neem contact met ons op: ook in deze tijd staan wij voor je klaar! Uiteraard volgens de richtlijnen van de RIVM.